Ga slim om met je thermostaat

Vandaag de dag bestaan er verschillende soorten thermostaten die je helpen om meer grip te krijgen op je energieverbruik. Maar ook door je thermostaat op een slimme manier te gebruiken, kan je energie besparen. Hier zijn alvast enkele tips.

Kies de juiste thermostaat

Vergeet jij vaak de verwarming lager te zetten zodra je weggaat van huis of gaat slapen? Dan is een klokthermostaat wellicht wat voor jou. Heb je meer behoefte aan een thermostaat die je volledige verwarming regelt? Dan is een slimme thermostaat een betere keuze. Welke thermostaten zijn er en wat kunnen ze? Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Kamerthermostaat: dit is de thermostaat zoals we die allemaal kennen. Deze thermostaat heeft, naast de temperatuur in huis regelen, geen verdere opties.
  • Klokthermostaat: de klokthermostaat zorgt ervoor dat je de verwarming niet meer vergeet hoger of lager te zetten. De naam verklapt het al. Met deze thermostaat stel je tijden in waarop de verwarming begint op te warmen of af te koelen wanneer jij dat wil.
  • Slimme thermostaat: wil je meer inzicht en comfort op je verwarmingsgebruik? De slimme thermostaat houdt jouw leefpatroon bij zodat je amper omkijken hebt naar je centrale verwarming in huis. Vanaf je smartphone stel je gemakkelijk in wanneer het thuis opgewarmd moet zijn. Handig als je bijvoorbeeld eerder of later thuiskomt.

Zorg voor thermostaatkranen

De thermostaat zorgt ervoor dat alle kamers in je huis van dezelfde temperatuur worden voorzien. Het is goed voor te stellen dat je niet elke ruimte wil verwarmen wanneer je voornamelijk in de woonkamer aanwezig bent. Voorkom dat je elke ruimte onnodig verwarmt door thermostaatkranen aan te brengen op je radiatoren. Met deze knoppen regel je de temperatuur per radiator. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt de thermostaatkraan de radiator uit waardoor er niet onnodig energie wordt verbruikt.

Ze de verwarming niet uit

Vaak wordt er gedacht: ‘s nachts en overdag is de verwarming niet nodig, dus kan hij uit. Helaas gaat dit ten koste van je energierekening. Aan te raden is om de verwarming rond de 16 graden te zetten wanneer je weggaat van huis of naar bed gaat. Door de verwarming niet helemaal uit te schakelen voorkom je grote temperatuurwisselingen waardoor de cv-ketel niet harder hoeft te werken om het grote temperatuurverschil bij te werken.

Stel de thermostaat goed in

Wanneer je een slimme thermostaat aanschaft, wil dit niet meteen zeggen dat je gaat besparen op je energierekening. Thermostaten zijn er om je te helpen besparen op je energierekening. Wanneer een slimme thermostaat verkeerd is ingesteld, dan heeft deze geen meerwaarde ten opzichte van een klassieke kamerthermostaat. Wanneer je een kamerthermostaat hebt, is het van belang dat deze tijdig wordt uitgezet. Zo kun je bijvoorbeeld een uurtje voor het slapen gaan de verwarming al een aantal graden omlaag zetten. De verwarming blijft namelijk nog wel even warmte uitstralen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.