Zorg voor raamisolatie

Met het isoleren van een woning valt veel geld te besparen en wordt het wooncomfort verhoogd. Bij het woord ‘isoleren’ denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Correct, maar ook de ramen mogen we niet vergeten. Vooral bij woningen met grote raampartijen is een goede raamisolatie interessant. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

Raamisolatie folie

Besparen op je stookkosten kan al vanaf ongeveer € 5. Door isolatiefolie aan te brengen op je huidige ramen (kan zowel bij enkel glas als dubbel glas) bespaar je energie, hou je kou en tocht buiten, en voorkom je condensvorming. Raamfolie wordt aangebracht aan de binnenkant van een raam, iets wat je makkelijk zelf kan doen. Ook tijdens de zomer heeft deze folie een meerwaarde. Ze houdt de woning namelijk lekker koel.

Isolatietape

Heb je last van kiertjes of plekken waar tocht doorheen komt? Dan is het aan te raden om deze af te dichten. Dit kan gemakkelijk door gebruik te maken van isolatietape of tochtstrips voor ramen en deuren. Zo heb je nooit meer last van koude wind. Hiernaast zorgt de tape ervoor dat er geen bruikbare warmte verloren gaat waardoor de stookkosten niet de pan uitrijzen. Tochtstrips zijn te verkrijgen voor enkele euro’s bij een plaatselijke bouwmarkt.

Isolerende beglazing

Zijn de ramen in jouw woning van enkel glas? Dan is de moeite waard om te investeren in isolerende beglazing. Isolatieglas – meestal dubbel of driedubbel glas – isoleert veel beter dan enkel glas. Isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten met een spouw (open ruimte) die gevuld is met lucht of gas. Er zijn veel verschillende soorten isolatieglas, variërend van gewoon dubbel glas, HR tot en met HR+++ glas en voorzetramen. De mate van isolatie wordt uitgedrukt in een isolatiewaarde, de U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter de isolatie. Ter vergelijking: gewoon enkel glas heeft een U-waarde van 2,7 terwijl HR+++ glas een U-waarde van 0,7 behaalt. Door je ramen te voorzien van isolatieglas bespaar je flink op de stookkosten en zul je tevens minder last hebben van geluidsoverlast.

Raambekleding

Enkel glas vervangen is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je in een monumentaal pand woont. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om het maximale uit je ramen te halen zonder het glas te vervangen voor dubbel glas. Dat kan bijvoorbeeld met raambekleding, zoals isolerende gordijnen. In de zomer wordt de warmte geweerd waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om je woning te koelen. In de winter dient raambekleding als isolatie waardoor je minder hoeft te stoken om te verwarmen. Zo levert raambekleding in alle seizoenen een energiebesparing op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.