Duurzaamheid: we kunnen er niet meer om heen tegenwoordig. Met elke klus in huis moet rekening gehouden worden met het milieu. Isolatie is daar een belangrijk onderdeel van.
De manier waarop we isoleren en met welke materialen, is over de jaren heen grondig veranderd. Wat zal het jaar 2017 brengen? Dit zijn volgens ons de isolatietrends van volgend jaar.
Dakelementen
Voor wie graag zelf te werk gaat is er de nieuwe generatie dakelementen. Zelfdragende dakelementen zijn al langer in opkomst en de nieuwste elementen zijn nog eens extra gebruiksvriendelijk. Een dakelement is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- De onderste laag: een geïntegreerde houten ondersteuning. Deze was waarschijnlijk al opgeleverd toen je het huis kocht.
- De tweede laag: PIR. De meeste mensen kennen het isolatieschuim PUR wel. PIR is in feite de verbeterde versie van PUR. De nieuwe samenstelling van PIR zorgt voor meer isolatie en een grotere brandveiligheid. Daarnaast zitten er in PIR minder chloriden die metaal aan kunnen tasten.
- De derde laag: isolerend folie om het vocht buiten te houden.
- De bovenste laag: Houten latten om het uiteindelijke dak mee te ondersteunen.
Door de samenstelling van deze 4 lagen ontstaat er een optimale isolatie.
Een superisolerende garagepoort
Dé zwakke schakel in de isolatie van een huis: de garagepoort. Een keer de auto de garage in- of uitrijden en de gehele woning vult zich opnieuw met koude lucht. Herkenbaar? Dan is er anno 2017 een nieuwe oplossing: luchtdichte sectionaalpoorten. Deze isoleren maar liefst 25% beter dan andere poorten. De prijs ligt wel wat hoger, maar het duurt rond de 3 jaar voordat je de investering hebt terugverdiend.
Isolatie met hennepwol
Een van de sterkst opkomende trends van allemaal is het isoleren met hennep. Hoe duurzamer de wereld wordt, hoe meer hennep wordt gebruikt in plaats van stoffen als PIR en PUR. Hennep is voor het grootste gedeelte natuurlijk. De basis van hennepwol bestaat uit hennepvezels die gebonden zijn. Vervolgens worden er ammoniumfosfaat en boriumzout toegevoegd om het materiaal extra brandvertragend en schimmelbestendig te maken. Hennep geeft, door de natuurlijke samenstelling, geen irritaties bij het aanbrengen. Daarnaast is het herbruikbaar en heeft het een hoge warmteopslagcapaciteit. Verder is hennep vochtregulerend en blijft de akoestiek goed, zelfs als je er nog pleisterwerken overheen aanbrengt. Pleisterwerken zijn meestal ademend, dus de totale pleisterwerken prijs zal niet omhoog gaan. Ideaal dus als je er milieubewust én warm bij wilt zitten deze winter!