Besparen op elektriciteit doe je op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld energiezuinige toestellen te kopen of ledlampen te installeren. Maar ook andere ingrepen spelen een rol. Je kan bijvoorbeeld heel wat besparen door de verlichting niet onnodig te laten branden. Want dat kost al gauw tientallen euro’s per jaar.
Lampen die blijven branden
Heel wat mensen laten bewust of onbewust de verlichting in huis branden. Ze hebben bijvoorbeeld een verse lading pas gestreken kleding naar de dressing gebracht en vergeten het licht uit te doen. Of ze gaan naar het toilet en drukken bij het verlaten van de badkamer niet op de lichtschakelaar. Het is perfect mogelijk dat die lampen één uur, twee uren of veel langer blijven branden. Dat kost een heleboel elektriciteit. Het zijn kosten waar je niets aan hebt, want de kamer is toch leeg. Pure verspilling!
Gebruik sensoren
Gelukkig is er een automatische oplossing voor dit probleem. Met behulp van domotica zoals Niko Home Control (ook voor traditionele bekabeling) doof je alle lampen indien er niemand aanwezig is. Het concept is vrij simpel:
- De lampen worden gestuurd via een domoticamodule
- In de kamer installeert men bewegingsmelders (ook verbonden met de domotica)
- Indien er beweging is, gaan de lichten aan
- Als er gedurende een bepaalde tijd (bv. 10 minuten – zelf te kiezen) geen beweging is, schakelt het domoticasysteem de verlichting uit
Het mooie aan deze oplossing is dat alles automatisch gebeurt. Je hoeft dus zelf geen knoppen te bedienen. Dat is ideaal voor volwassenen en kinderen die weleens vergeten om alle lichten uit te doen voordat ze een kamer verlaten.