Veelgestelde vragen over diepteboringen voor geothermische warmtepompen

Geothermische warmtepompen halen energie uit de grond via een horizontaal leidingennetwerk of een verticale diepteboring. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over deze laatste soort.

Hoe werkt een grondboring?

Bij een warmtepomp grondboring brengt de installateur een HDPE-leiding aan diep in de grond. Door deze leiding loopt een koelvloeistof, die door de aardwarmte opwarmt. Een compressor verhoogt nadien de temperatuur om het leidingwater van de centrale verwarming te verhitten.

Hoe diep is een geothermische boring?

Doorgaans boort men tussen de 50 en 150 meter diep. De gekozen diepte is afhankelijk van diverse factoren, zoals de samenstelling van de bodem, het gewenste vermogen, enzovoort. De warmtepomp installateur zal steeds op voorhand een berekening maken om de boordiepte te bepalen.

Heeft dit een invloed op mijn beplanting?

Nee, een geothermische warmtepomp met diepteboring heeft geen nadelige gevolgen voor de aanplanting van je tuin. Bij een systeem met horizontale captatienetten moet je wel rekening houden met de leidingen.

Zijn er geografische beperkingen?

Nee, in principe kunnen deze putboringen in heel Vlaanderen. Enkel de diepte kan verschillen van locatie tot locatie.

Heb ik een of meerdere boorputten nodig?

Voor een doorsnee woning worden twee leidingputten geboord. Bij sommige projecten wordt tevens een derde of vierde put gegraven om aan de verwarmingsbehoeften te voldoen.

Hoeveel plaats moet ik voorzien?

Tussen twee boorputten moet minstens 7 meter afstand zijn. Zorg er ook voor dat de boorwagens vlot je tuin in en uit kunnen.

Is een boring schadelijk voor het milieu?

Nee, een geothermische boring is niet schadelijk voor het milieu. Er komen geen gevaarlijke stoffen vrij.