Tot voor kort werd de grote meerderheid van onze gebouwen verwarmd met fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Onder invloed van de Europese klimaatdoelstellingen, schakelen we tegenwoordig over op milieuvriendelijke alternatieven. We hebben het dan over geothermie.
Geothermie haalt energie uit de bodem voor de verwarming van een gebouw. Maar hoe werkt dat? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij gingen op onderzoek uit…
Hoe haalt men energie uit de bodem?
De basis van een geothermisch systeem zijn leidingen die in de bodem worden geplaatst. Deze leidingen zijn gevuld met een speciaal koelmiddel dat onder invloed van de bodemtemperatuur verdampt. Een warmtepomp haalt energie uit de gassen, geeft de warmte af aan het verwarmingssysteem (bv. vloerverwarming) en herhaalt dit proces.
Welke systemen bestaan er?
Om energie uit de bodem te halen, zijn er twee systemen op de markt:
1. Horizontaal
Bij het horizontaal systeem worden de leidingen op een geringe diepte over een grote oppervlakte ingegraven.
Het grote voordeel van deze methode is dat je de installatie zelf kan doen. Huur een kraantje en een open container om sleuven te graven, en rol hier de leidingen in af. De aansluiting en opstart van de warmtepomp laat je over aan een vakman.
Het nadeel is dat je bovenop de leidingen geen diepgewortelde bomen of funderingen (voor bijvoorbeeld een tuinhuis) mag plaatsen. Daarnaast ligt het rendement net iets lager dan een verticaal systeem.
2. Verticaal
Bij verticale geothermie worden één of meerdere boorpunten gemaakt om leidingen diep in de ondergrond te stoppen.
Je verliest dus geen plaats. Bovendien heeft dit systeem het hoogste rendement van alle soorten warmtepompen. Helaas is het prijskaartje ook navenant. Dit is verreweg de duurste oplossing.
Is geothermie altijd en overal mogelijk?
Ja, in heel België is geothermie mogelijk. Let wel op dat er soms beperkingen zijn voor welk systeem je mag gebruiken en de bijhorende boordiepte. Daarnaast heb je natuurlijk een tuin nodig om de leidingen te plaatsen.
Sommige mensen vrezen dat geothermie onbruikbaar is in de winter. Maar zelfs bij vriestemperaturen ver onder nul wordt er voldoende warmte opgewekt om je woning te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien.
Zijn er premies?
Wie een bestaande woning heeft en energie uit de bodem wil gebruiken voor de verwarming, kan beroep doen op een van de premies van de netbeheerder. Je vindt alle informatie onder de nieuwe ‘Mijn Verbouwpremie‘.
Voor nieuwbouw is er geen premie. Bij nieuwe projecten helpt geothermie enkel om het maximum E-peil te behalen.