Om te besparen op je verwarmingskosten is muurisolatie absoluut noodzakelijk. Een stevig isolatiejasje houdt de warmte binnen tijdens koude winterdagen en de hitte buiten op warme zomerdagen. Het is heel het jaar door nuttig.
Dikte muurisolatie
Wanneer het op muurisolatie aankomt geldt de regel ‘dikker is beter’. Er gaat minder warmte verloren bij een laag van 14 cm ten opzichte van een laag van 10 cm.
Toch daalt de meerwaarde van elke extra centimeter des te dikker je gaat, terwijl de kostprijs stijgt. Daarom moet je een kosten-baten analyse maken. Je EPB-verslaggever kan je adviseren omtrent de ideale dikte voor je muurisolatie. Zorg ervoor dat je bouwfirma op de hoogte is van de technische eisen.
Soorten muurisolatie
Belangrijk om te weten is dat er drie manieren zijn om je muren te isoleren:
1) Spouwmuurisolatie
Bij deze techniek wordt er isolatie aangebracht tussen de snelbouwsteen en de gevelsteen (de zogenaamde ‘spouw’). Bij nieuwbouw woningen gaat het meestal om harde platen, terwijl bij het na-isoleren van bestaande woningen isolatiekorrels of -vlokken worden gebruikt.
Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat die onzichtbaar is. Het uitzicht van de woning verandert niet. Daarnaast verlies je geen ruimte aan de binnen- of buitenkant.
2) Buitenisolatie
Je kan ook opteren voor buitenisolatie. De aannemer zal dan aan de buitenzijde van de gevel isolatieplaten aanbrengen. Die worden afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding, zoals crepi of steenstrips.
Deze isolatiemethode is ideaal wanneer je de woning een nieuwe uitstraling wil geven. Let wel op dat het niet altijd toegestaan is om langs de buitenkant te isoleren, en je plaats verliest door een dikkere gevel.
3) Binnenisolatie
Tenslotte is er nog binnenisolatie. Dat wordt enkel gebruikt bij gebouwen waarbij een spouwmuur- en buitenisolatie onmogelijk zijn. Dit soort isolatie is namelijk moeilijker luchtdicht af te werken, gevoeliger voor condensatie en zorgt voor een verlies in woonoppervlakte.
Isolatie en luchtdichtheid
Tijdens het aanbrengen van muurisolatie is het belangrijk om ook rekening te houden met de luchtdichtheid. Ze gaan hand in hand. Met een goede luchtdichtheid voorkom je dat koude binnenkomt via spleten. Daarom moet je de naden tussen isolatieplaten afplakken met aangepaste tape. Op deze manier vormt alles één geheel.