We kunnen zelf heel wat zaken doen om energie te besparen: niet onnodig verwarmen, de verlichting uitdoen wanneer je een kamer verlaat, enz. Wat als al deze zaken automatisch zouden gebeuren? Domoticasystemen, zoals dat van Loxone, laten je toe om zonder jouw tussenkomst energie te besparen.

Zo werkt domotica

Iedereen kent domotica. Dit systeem automatiseert een aantal taken in huis. Domotica biedt volgende voordelen:

  • meer comfort in huis
  • een hoger gebruiksgemak, er gebeurt veel automatisch
  • extra veiligheidsmaatregelen

Helaas hebben de meeste mensen een beperkt visie. Ze linken domotica aan bepaalde basisfuncties, bijvoorbeeld verschillende lampen bedienen met één knop. Domotica heeft immers veel meer mogelijkheden.

Geavanceerde mogelijkheden

De term ‘domotica‘ is voorbijgestreefd. Tegenwoordig praten we van Smart Homes – domotica 2.0 zeg maar. In deze slimme woningen wordt nog meer geautomatiseerd.

Weet je nog dat domotica je toelaat om met één knop meerdere lampen te bedienen? Wel, in een Smart Home heb je deze knop zelfs niet nodig. Alles gebeurt automatisch. Dat doet men door gebruik te maken van diverse sensoren.

Enkele geavanceerde mogelijkheden van een Smart Home die je helpen om energie te besparen:

Zuinige verlichting

Hoe vaak laat je per ongeluk de verlichting branden als er niemand thuis is? Met een slim domoticasysteem is dit verleden tijd. Smart Homes maken gebruik van aanwezigheidssensoren om de verlichting in een ruimte te sturen. Komt er iemand de kamer binnen, dan gaat het licht automatisch aan – zonder op een knop te drukken. Is de kamer al enkele minuten leeg? Geen probleem, want het licht gaat automatisch uit. Zo kan je energie besparen met domotica.

Slimme verwarming

Er zijn verschillende slimme thermostaten op de markt, waarvan de Nest waarschijnlijk de bekendste is.

Geavanceerde domotica-oplossingen zoals Loxone gaan nog een stapje verder. Hier worden aanwezigheidsmelders, zonneschermen, raamcontacten en andere sensoren op elkaar afgestemd om stookkosten te besparen.

Een voorbeeldje:

De woning weet exact hoe lang het duurt om een bepaalde kamer op te warmen. In plaats van de verwarmingsketel op volle toeren te laten draaien, wordt er gebruik gemaakt van gratis zonnewarmte die via de ramen binnenkomt. Is de gewenste temperatuur bereikt? Dan gaat de zonwering omlaag om oververhitting te voorkomen. Een Smart Home heeft tevens magneetcontacten in de ramen en deuren. In combinatie met een gestuurd verwarmingsventiel wordt de verwarming van de kamer automatisch verlaagd/uitgeschakeld wanneer er een raam openstaat.

Tip: deze Loxone eigenaar gebruikt domotica om zijn stookkosten met 50% te laten dalen.

Gebalanceerd energieverbruik

Je kan nog een stapje verder gaan. Met domotica optimaliseer je de balans tussen de energievraag van toestellen en de elektriciteitsproductie via zonnepanelen. Zo kunnen bepaalde toestellen pas ingeschakeld worden wanneer er voldoende eigen elektriciteit geproduceerd wordt. Op deze manier hoef je geen elektriciteit aan te kopen. Op dezelfde manier is er een kostenverlaging mogelijk door in te spelen op het voordelige daltarief. Je merkt het meteen: energie besparen met domotica is erg handig en niet moeilijk.

Tegen waterlekken

Een laatste manier om via domotica te besparen is door middel van watersensoren. Plaats deze sensoren op strategische plaatsen (aan de watermeter, onder de wasmachine, onder collectoren, …) om waterlekken vroegtijdig op te sporen. Zo kan je een potentiële ramp voorkomen (en besparen op je waterfactuur).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.