Zelfverbruik optimaliseren met een thuisbatterij

Wie zonnepanelen heeft wil natuurlijk zoveel mogelijk van deze zelf geproduceerde stroom gebruiken. Want zo daalt je energiefactuur en stijgt het rendement van je PV-installatie.

Je zelfverbruik optimaliseren gaat nog eenvoudiger met een thuisbatterij. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

Het probleem van zonnepanelen

Zonnepanelen blijven een interessante investering, ook vandaag nog. Maar ze hebben een nadeel. Hun opbrengst komt namelijk niet overeen met het energieverbruik van de woning.

Zonnepanelen produceren de meeste stroom rond de middag, wanneer de zon op volle sterkte schijnt. Helaas is er op dat moment weinig beweging in huis, omdat we op het werk zitten of een uitstapje maken.

Op dat moment gaat de overtollige stroom naar het elektriciteitsnet. Wie een klassieke analoge meter heeft, geniet dan van de terugdraaiende teller.

Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik

Een thuisbatterij laten plaatsen is in dat geval een oplossing. Overdag wordt de overtollige energie opgeslagen op de batterij, zodat je die later – op momenten dat de zonnepanelen minder stroom leveren dan het energieverbruik van je woningen – opnieuw af te geven.

De stroom van zonnepanelen blijft dus in je woning (de thuisbatterij) en gaat niet naar het stroomnet. Zo ben je minder afhankelijk van de schommelende prijzen voor injecties en afnames op het elektriciteitsnet.

Bonus: back-up stroom

Thuisbatterijen zijn dus interessant om je zelfverbruik te optimaliseren. Daarnaast kan je ze ook aanwenden als noodstroom. Stel bijvoorbeeld dat er een storing is in je wijk, waardoor verschillende huizen zonder elektriciteit vallen. Wie een thuisbatterij heeft ondervindt daar geen last van. Want dankzij deze energieopslag kan men nog steeds de lichten laten branden, een wasmachine opzetten of een film kijken.