Een beter zicht op de tuin, meer woonruimte, een financiële meerwaarde; een veranda plaatsen is zeker een interessante keuze. Maar wij van energymarkt kijken natuurlijk naar het ecologische aspect, zoals de energiezuinigheid.
Je zou verwachten dat een veranda een ramp is voor de verwarmingsfactuur, maar dan kom je bedrogen uit. Mits enkele aanpassingen is een veranda heel energiezuinig.
Onderbroken profielen
Vroeger werden veranda’s dikwijls gebouwd uit massieve profielen. Vandaag de dag kiezen verandabouwers voor onderbroken profielen die uit meerdere delen bestaan. De lucht tussen deze delen zorgt voor een betere isolatie, waardoor de warmte binnen blijft en de koude buiten. Hetzelfde systeem zien we bij gewone ramen en deuren.
Dubbele of driedubbele beglazing
Qua oppervlakte bestaat een veranda voornamelijk uit glas. Daarom is dit een belangrijk punt om de energiezuinigheid te verbeteren. Daarom raden we aan om voor dubbele of driedubbele beglazing te kiezen. Deze glaspartijen bestaan net als de profielen uit meerdere lagen. Het speciale gas tussen de glazen houdt de warmte vast. Dat zorgt voor een betere isolatie en lagere verwarmingskosten.
Energiezuinige verwarming
De isolatie is slechts een klein onderdeel van de ecologie van een veranda. In de winter moet deze ook verwarmd worden. Wie dit graag op een energiezuinige manier doet, kiest best voor een warmtepomp. De binnenmodule van dit toestel is omkeerbaar. Dat wil zeggen dat ze zowel kan warmen als koelen. Het is dus een airco en verwarmingstoestel in één. Meer informatie op deze pagina.