Een van de beste manieren om energie te besparen in een woning is door voldoende isolatie te voorzien. Dat geldt niet alleen voor het dak, ook de muren moeten een isolatielaag krijgen. Op deze manier ontsnapt er minder warmte. Dat zorgt natuurlijk voor een verlaging van je verwarmingskosten.
Isolatie bij nieuwbouw
Mensen die een nieuwe woning bouwen zijn verplicht om aan een reeks isolatie-eisen te voldoen. Deze eisen worden weergegeven in het EPB-rapport, een analyse van de isolatiegraad en energiezuinigheid van een woning.
Een van de factoren waar men rekening mee houdt, is het K-peil. Dit is een globale isolatiewaarde van het gebouw. Om deze waarde te berekenen gebruikt men de U-waarde (ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd) van alle elementen, zoals de bakstenen, beglazing, muurisolatie, dakisolatie, enz. Omdat de muren samen een grote oppervlakte vormen, is de dikte en U-waarde van de muurisolatie erg belangrijk.
Sommige bouwmethoden laten meer muurisolatie toe dan andere. Denk bijvoorbeeld aan de open structuur van een houtskeletbouw. Daar kan tussen de verticale muursteunen makkelijk isolatie geplaatst worden. Dat is ook de reden waarom houtskelet woningen ideaal zijn voor passiefhuizen.
Na-isoleren van spouwmuren
In Vlaanderen blijven renovaties erg populair. Verbouwers die graag besparen op hun verwarmingskosten kiezen vaak voor de na-isolatie van spouwmuren, zeker bij oudere woningen die geen muurisolatie hebben. Deze investering betaalt zich er snel terug (op 3 à 5 jaar) en wordt meestal extra voordelig gemaakt door een premie. Bovendien gebeurt het inspuiten van spouwmuurisolatie erg snel. Op 1 à 2 dagen, afhankelijk van de grootte van de woning, is de muurisolatie aangebracht.