De verwarming een graadje lager

Besparen op je verwarmingsfactuur vraagt niet altijd grote investeringen. De temperatuur een graadje lager zetten kan al voor een leuke besparing zorgen.

Snel besparen

Met één enkele druk op de knop kan je al gauw tientallen euro’s per jaar besparen. De verwarming 1 °C verlagen zorgt voor een besparing van 7% op je verwarmingsfactuur. Dat is makkelijk verdiend, niet?

Vergeet ook niet om de verwarming op tijd uit te zetten wanneer je bijna de woning verlaat of gaat slapen. Er is namelijk nog voldoende restwarmte aanwezig.

Dikketruiendag

De verwarming een graadje lager zetten, wil niet zeggen dat je op comfort moet inboeten. Overdag hoeft een woonruimte namelijk niet warmer te zijn dan 19 à 20 graden Celcius. Mensen die dan nog koud hebben, kunnen best een trui aandoen.

Dat is ook waar de ‘dikkentruiendag‘ haar oorsprong vindt. Eén keer per jaar vraagt de Vlaamse overheid aan bedrijven en scholen om de verwarming enkele graden lager te zetten. Een dikke trui is op die dag geen overbodige luxe. Met deze actie wil men de Kyoto-doelstellingen op een ludieke manier onder de aandacht brengen.

De ideale temperatuur

Uiteraard heeft niet elke kamer dezelfde temperatuur nodig. De aangeraden temperaturen zien er als volgt uit (maar niets houdt je tegen om lager te gaan natuurlijk):

  • Slaapkamers: 16 graden
  • Badkamer: 23 graden
  • Keuken/woonkamer: 20 graden

‘s Nachts kan je de thermostaat instellen op een temperatuur van 16 °C. Ook als je overdag niet thuis bent, is dit een geschikte temperatuur. Te grote schommelingen vragen te veel energie om de kamers opnieuw op temperatuur te krijgen.

PS: bij vloerverwarming moeten grote schommelingen sowieso vermeden worden.

One reply on “De verwarming een graadje lager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.